Σάμος 6 Αυγούστου 1824

Share Button

(από το δεύτερο κανάλι του farinboy)

Σάμος 6 Αυγούστου 1824
Η Ελλάδα διανύει τον τέταρτο χρόνο τις επανάστασης για να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Ο σουλτάνος είναι αποφασισμένος να λυγίσει το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων και να καταπνίξει παραδειγματικά την επανάσταση.
Η ολοκληρωτική καταστροφή της Κάσου από τους Αιγύπτιους και των Ψαρών από τους Τούρκους έχει σκορπίσει θλίψη στο πανελλήνιο αλλά δεν έχει κατασβέσει την επαναστατική φωτιά.
Στόχος των Τούρκων τώρα, ως γέφυρα για την ηπειρωτική Ελλάδα είναι η Σάμος, εύκολος στόχος κατά τον σουλτάνο για αυτό και απαιτεί την παράδοση της χωρίς μάχη.
Στην αρχή με υποσχέσεις και όταν αυτές δεν πιάνουν, με απειλές, ο Λυκούργος Λογοθέτης όμως, ούτε δελεάζεται ούτε υποκύπτει.
Ο Σαμιακός λαός στηρίζει την απόφαση του να οργανωθεί και να αντισταθεί , ο Ελληνικός στόλος σπεύδει προς βοήθεια, απέναντι στα μικρασιατικά παράλια, χιλιάδες ατράκτων έχουν συγκεντρωθεί
προσβλέποντας στην εύκολη νίκη και την λεηλασία.
ο πολυπληθείς τουρκικός στόλος περιζώνει με αλαζονική σιγουριά το νησί, οι Έλληνες ετοιμάζονται να ναυμαχήσουν στα ίδια αυτά νερά στο στενό της Μυκάλης όπου οι πρόγονοι τους πολλούς αιώνες πριν είχαν νικήσει τους Πέρσες.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ!
Το κινητήριο σύνθημα της Ελληνικής επανάστασης είναι χαραγμένο βαθιά στο μυαλό και την ψυχή τους, είναι για αυτούς μονόδρομος, γνωρίζουν την υπεροπλία και την αριθμητική υπεροχή του εχθρού αλλά δεν δειλιάζουν.
Επί δυο μέρες οι αντίπαλοι στόλοι ανταλλάσσουν κανονιοβολισμούς χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
την τρίτη μέρα επικρατεί σιγή και μια ηλεκτρισμένη αναμονή γεμάτη αγωνία, την τέταρτη ημέρα, 6 Αυγούστου, λαμβάνει χώρα η ναυμαχία.
Η σύγκρουση είναι αμφίρροπη, μοιραία όμως ο χρόνος δουλεύει υπέρ του ισχυρότερου στην κρισιμότερη στιγμή, καθώς η πλάστιγγα αρχίζει να γέρνει υπέρ των Τούρκων.
Ελληνικά πυρπολικά, καταφέρνουν να εισχωρήσουν αιφνιδιαστικά και να βάλουν φωτιά στην μεγαλύτερη και ταχύτερη τουρκική φρεγάτα απέναντι από το φρούριο του Λυκούργου.
αλλεπάλληλες εκρήξεις με τρομακτικές βροντές ενσπείρουν την σύγχυση στον τουρκικό στόλο, η φωτιά φτάνει στην μπαρουταποθήκη τις φρεγάτας και η νύχτα γίνετε μέρα.
άλλα δυο τουρκικά πλοία γίνονται παρανάλωμα της φωτιάς καταμεσής στο πέλαγος, οι κραυγές των πληρωμάτων που καίγονται ή ρίχνονται στο νερό για να σωθούν, σκορπούν τον πανικό, είναι σαν να ξύπνησαν οι δαίμονες τις κόλασης, διψασμένοι για καταστροφή και ανθρώπινες ζωές, το θέαμα των πυρπολημένων πλοίων ήταν τόσο συγκλονιστικό,
ο τουρκικός στόλος υποχωρεί με όση ταχύτητα μπορεί να αναπτύξει, ο άτεγκτος στρατός στην μικρασιατική, διασκορπίζεται ατάκτως.
Ο καπετάν πασάς, καταπτοημένος, ταπεινωμένος, εγκαταλείπει κάθε επιθυμία και κάθε προσπάθεια για απόβαση στο νησί η Σάμος αποδείχτηκε πως δεν ήταν και τόσο εύκολος στόχος τελικά, για μια ακόμη φορά, η Ελληνική αντίσταση είχε ματαιώσει τα κατακτητικά
σχέδια του σουλτάνου, ένα ακόμη βήμα για την ελευθερία και την εθνική παλιγγενεσία, έγινε στο ιστορικό στενό της Μυκάλης.
Στην καθιερωμένη εορταστική αναπαράσταση εκείνης της νικηφόρου ναυμαχίας της έκτης Αυγούστου 1824 παριστάμεθα σήμερα ως προσκυνητέςσε τούτες τις δύσκολες για το έθνος στιγμές, σε μια νέα ανηφορική εποχή για τον τόπο μας, είμαστε εδώ για να ξανά θυμηθούμε και να αποδώσουμε φόρο τιμής στην περηφάνια, την γενναιότητα και την αυτοθυσία των
Ελλήνων αγωνιστών της ανεξαρτησίας μας, να κλείνουμε ευλαβικά το γόνι μπροστά στον πατριωτισμό και την προσφορά τους, διδασκόμενοι από το παράδειγμα τους.
Δεν δείλιασαν και νίκησαν, ήταν 6 Αυγούστου του 1824 !
Χριστός Σάμον έσωσεν έκτη Αυγούστου 1824

 

Κάντε μια εγγραφή εδώ – Subscribe here
http://goo.gl/y4YASZ
Ακολουθήστε με εδω..:
Facebook Page: https://goo.gl/8JOHyS
Youtube 1st channel: https://goo.gl/5QVC0y
Youtube 2nd channel: https://goo.gl/BAQ6T1
Website: http://goo.gl/rOOHEA
Facebook Greek Youtubers: https://goo.gl/dK2TZW
Google + https://goo.gl/LpqKBP
Instagram: https://goo.gl/IBqOtC
Twitter: https://goo.gl/NRuKv2
Tumblr: https://goo.gl/fu3hk6
Τηλέφωνο μόνο για SMS! 6947567105
E-mail: admin@farinboy.com

 

 

Facebook Comments
Share Button
Translate »